Identificatie

Sedert 1 september 1998 is het bij wet verplicht dat elke hond geïdentificeerd en geregistreerd moet zijn. De databank die deze gegevens bijhoudt is DogID. In oktober 2004 werd er ook beslist dat iedere hond (alsook kat en fret) vergezeld moet zijn van een paspoort bij het reizen buiten België. Sindsdien wordt er automatisch een paspoort meegeven als de honden hun chip krijgen.

BE 01 en BE 03 paspoorten voor de hond

Tot voor 29 december 2014 waren de BE 01 paspoorten in omloop. Daarna zijn de nieuwe BE 03 paspoorten gelanceerd, gepaard gaande met een strengere wetgeving rond het reizen met gezelschapsdieren (hond, kat en fret) binnen de Europese Unie. Met andere woorden: voor honden geboren NA 29 december 2014 zijn enkel de BE 03 paspoorten een geldig document om te reizen binnen de EU. Deze paspoorten dienen dan ook alle identificatiegegevens te bevatten van zowel dier als eigenaar, alsook de handtekening van deze laatste.

Waarvoor dient het paspoort nog?
          - vaccinaties noteren
          - ontworming aanduiden
          - gezondheidscertificaten voor reizen naar het buitenland

De microchip

De microchip zit in een heel klein glazen buisje en wordt in de linker hals onderhuids aangebracht. Het inbrengen van de chip is zo goed als pijnloos. Het chipnummer is een unieke 15-delige code en wordt afgelezen met een speciaal toestel. Al de gegevens van je hond worden aan deze nummer gelinkt en worden samen met het chipnummer geregistreed in de databank van DogID. Als je hond dan toch eens verloren raakt en gevonden wordt, dan kan aan de hand van de chip de juiste eigenaar weer terug gevonden worden.

NOTA:
Sommige honden zijn nog geïdentificeerd aan de hand van een tatoeage. Hou rekening met het feit dat een tatoeage als erkenning NIET voldoet voor het reizen naar Het Verenigd Koninkrijk, Ierland of Malta. Voor het reizen naar andere EU-landen zijn alleen de tatoeges geldig als ze geplaatst werden vóór 3 juli 2011!