Identificatie

Op 1 september 2014 werd een nieuwe wet ingevoerd met betrekking tot het houden en verhandelen van katten.
Deze houdt in dat ALLE katten, geboren vanaf 1 september 2014, een chip moeten krijgen alsook verplicht gesteriliseerd of gecastreerd dienen te worden door zijn verantwoordelijke. Ook als er een katje gevonden wordt dat je in huis wil nemen of je kat zal van eigenaar veranderen, dan zal deze voorzien moeten worden van een chip en moet de kat steriel gemaakt moeten worden.
Deze wet werd in het leven geroepen om de grote zwerfkattenproblematiek onder controle proberen te krijgen.

Op 1 november 2017 werd er een officiële databank in het leven geroepen om de katten te registreren in België: CatID.
Wat wil dit zeggen? ALLE katten, geboren vanaf 1september 2017, moeten geregistreerd worden bij CatID en NIET meer bij ID Chips!
De registratie dient te gebeuren door een dierenarts, maar de asielen, vzw's, kwekers, verkopers...zijn hiervoor verantwoordelijk!

De microchip

Eigenlijk is het principe hetzelfde zoals al jaren bij de honden wordt gedaan. De katten krijgen onderhuids in de linker hals een microchip toegediend, wat een zeer klein glazen buisje is ter grote van een rijstkorreltje. Dit is zo goed als pijnloos, maar wij combineren dit vaak samen met de castratie/sterilisatie daar ze dan slapen en helemaal niets zullen voelen van het prikje. Het chipnummer is net als bij de honden een unieke 15-delige code waaraan alle gegevens zullen gelinkt worden van de verantwoordelijke eigenaar en het dier zelf.

BE 03 paspoort

Samen met de chip krijgen de katten een paspoort.
Sedert de invoering van de officiële databank CatID, krijgen de katten nu ook een BE 03 paspoort.
Hierin zullen alle gegevens genoteerd worden van de eigenaar, alsook hun handtekening en van het dier zelf. Ook het chipnummer wordt hierin genoteerd. Ga je op reis naar het buitenland en neem je de poes mee? Dan mag je zeker hun paspoort niet vergeten! Let wel op dat ze dan in het bezit zijn van een BE 03 paspoort (zie foto). Hierin staan namelijk ook de belangrijke gegevens in verband met vaccinatie en ontworming, plus er moet dan een gezondheidsattest afgetekend worden zodanig dat men weet dat de poes in goede gezondheid verkeerd.

Mijn kat staat geregistreerd bij ID Chips, wat nu?

Katten geregistreerd VOOR 1 november 2017 zijn in orde met hun registratie en dienen zich te wenden tot ID Chips. Enkel bij wijziging van de gegevens op aanvraag van de eigenaar kunnen deze katten bij CatID geregistreerd worden, zoniet laat uw gegevens aanpassen bij ID Chips.