Problemen met zwerfkatten?

Wat doen bij overlast van zwerfkatten?

Merk je dat er steeds weer kleine poesjes opduiken of lopen er verwildere katten rond bij je thuis?
Neem dan contact op met de gemeente waar je woont. De meeste gemeenten hebben de dag van vandaag een zwerfkattenproject lopen om de populatie wat onder controle proberen te houden.

De inwoners van de gemeente Oud-Heverlee kunnen daarvoor terecht op de milieudienst van Oud-Heverlee:
E-mail: milieu@oud-heverlee.be
Tel.:     016 38 88 75

De inwoners van de gemeente Bierbeek kunnen voor hun zwerfkatten terecht op de milieudienst van het gemeentehuis. De gemeente heeft voor hun zwerfkattencampagne een contract afgesloten met Dr. An Havet. Uw contactpersoon is daar Inge Hatse:
E-mail: milieu@bierbeek.be
Tel.:     016 46 87 86

Hoe werkt zo'n zwerfkattenproject?

Van zodra je de gemeente op de hoogte hebt gebracht, neemt deze contact op met de dierenarts waarmee ze samenwerken. De dierenarts neemt daarna zelf contact op met de melder om een afspraak te maken om diervriendelijke vangkooien te plaatsen. Gezonde dieren worden gesteriliseerd/gecastreerd, gemarkeerd met een V in hun rechter oor en deze worden daarna ALTIJD weer uitgezet op de plaats van waar ze komen. Spijtig genoeg worden soms zieke dieren gevangen en deze worden ingeslapen als er geen kans is op herstel.

 

Waar moet je rekening mee houden?

Als je vangkooien zou plaatsen, vraag dan aan de buren dat ze ook geen eten buiten zetten, zodanig dat de katten hun voedselbronnen beperkt worden tot het eten dat in de vangkooien wordt geplaatst. Om misverstanden te mijden is het ook handig dat de buren hun katten even binnen houden zodat deze niet in de kooien terecht komen.