Aan het laden. Even wachten.





Konijnen

Konijnen behoren tot de groep van de Haasachtigen en niet tot de knaagdieren.
Dit komt door het feit dat konijnen nog 2 stifttanden (kleine snijtandjes eigenlijk) hebben zitten achter hun bovenste snijtanden. Knaagdieren hebben deze stifttand niet.

Een konijn dat 24 uur niet eet is ALTIJD een spoedgeval!



Voeding

Lees meer


Voortplanting

Lees meer


Ziekten bij konijnen

Lees meer

Voeding


De belangrijkste regel: hooi en water moeten altijd ter beschikking staan van een konijn!

Hooi

Hooi is de belangrijkste voedingsbron en wordt best gegeven in een hooiruif, zodanig dat het hooi proper blijft.
Waarom is hooi zo belangrijk? De konijnen onderhouden hun tanden hiermee. Doordat ze hun kiezen goed moet gebruiken om te knabbelen, worden onder andere haken op de kiezen voorkomen. Ook is hooi heel belangrijk om de darmen gezond te houden. Hooi bevat namelijk veel vezels en zonder deze vezels kunnen de darmen stilvallen.
Pas op! Een konijn dat teveel korrels krijgt, zal minder hooi nuttigen en dit kan tot problemen leiden!

Hooi mogen ze dan ook eten zoveel als ze willen.

Vers geplukt gras is ook altijd een feest voor de konijnen. Voorzichtig zijn hiermee, want als je gras plukt waar wilde konijnen rondlopen, dan kan je je konijn gras geven dat besmet is met het RHD of myxomatose virus (dit geldt trouwens ook voor groenten en fruit).
Gemaaid gras geef je beter niet, daar dit snel gist in de darmen.

Groenvoer

Van groenten en fruit tot kruiden, een heel gamma staat ter beschikking voor de konijnen.
Konijnen die nog nooit groenvoer gegeten hebben, wennen hier best aan door ze met kleine hoeveelheden te introduceren, omdat er anders diarree kan ontstaan. Je geeft daarom best groenvoer dat weinig vocht bevat zoals een wortel of selder. Wissel ook regelmatig af tussen verschillende soorten, zodat je een gevarieerd menu aanbiedt. Dit ook omdat er verschillende soorten groenvoer zijn die je konijn wel mag eten, maar niet dagelijks.

Hou er ook rekening mee dat fruit veel suiker bevat en eigenlijk een stiekeme dikmaker is… Geef fruit daarom in beperkte maten.

Veilige groenten: wortel, selder, witlof, bloemkool, sla (met mate), courgette, radijsjes, broccoli, peterselie, komkommer…

Veilige fruitsoorten: appel, peer, kersen (met mate), druiven, aardbeien, ananas… Vergeet niet om de pitjes te verwijderen van het fruit! Teveel pitjes kunnen problemen geven!

Korrels

Korrels, ook beter bekend als krachtvoer, kan je talrijk vinden in de dierenwinkel. Nochtans heeft je konijn van dit soort voeding net het minste nodig.

Dagelijkse behoefte: 1 soeplepel per konijn is meer dan genoeg.

Konijnensnoepjes

Lik- en knaagstenen bevatten dan weer teveel calcium. Deze producten kunnen de konijnen nier- en/of blaasstenen bezorgen. Heel pijnlijk natuurlijk en vaak is er een operatie nodig om de stenen te verwijderen.

Geef je toch eens graag iets extra, geef dan een droog sneetje brood.

Voortplanting


Konijnen zijn vruchtbaar vanaf de leeftijd van 3 à 5 maanden. Vanaf het moment dat een vrouwtje vruchtbaar is, kan ze gedekt en drachtig worden. Heb je een koppeltje zitten dan kan je ze het best uit elkaar zetten op deze leeftijd of één van beide laten steriliseren/castreren.
De dracht van een konijn duurt ongeveer 30-31 dagen.


  • Geboorte
  • Ontwikkeling
Geboorte

Enkele dagen voor de geboorte begint de voedster haar nestje op te maken. Zorg er dan zeker voor dat het hok minimaal een week ervoor nog eens grondig gereinigd wordt en dat er voldoende nest materiaal aanwezig. De voedster zal ook haar  plukken om het nestje op te maken.

Van zodra de jongen geboren zijn, of liefst van tevoren, moet je de rammelaar (mannetje) apart zetten. Dit is belangrijk om geen dode jongen te hebben, maar ook omdat het vrouwtje enkele uren na de bevalling alweer vruchtbaar is en het mannetje zal er niet aan twijfelen om meteen weer te dekken!

Nieuw leven

Hoe benieuwd je ook bent, eens de konijntjes geboren zijn, blijf je best van het nestje af tot ze zelf het nest verlaten. Dit gebeurt zo’n twee weken na de geboorte.
Je kan altijd wel eens oppervlakkig checken of er geen dood konijntje is, maar laat het nestje intact!

Zorg ook voor voldoende rust rond het nest. Als er teveel beweging is in de buurt van het nest, dan zal de moeder geneigd zijn om haar nestje te verwaarlozen of zelfs haar jongen op te eten.

Zoogperiode

Het zal opvallen dat een konijnenmoeder amper bij haar nestje zit. Maak je geen zorgen, dit is meer dan normaal voor konijnen!
Het enige moment dat ze naar haar jongen gaat, is om ze te zogen. Dit gaat zelfs zo snel en gebeurd gemiddeld 2x per dag, waardoor het niet opvalt.
Waarom zo weinig voeden? De moedermelk van konijnen is zó eiwitrijk waardoor ze genoeg hebben aan enkele minuten drinken per dag om te groeien en zicht te ontwikkelen.

Ligt er een konijntje uit het nestje? Leg het dan voorzichtig er terug in. Het kan altijd zijn dat het kleintje eruit is gevallen bij het wegspringen van de mama.

Ontwikkeling

De eerste 10 dagen wordt er veel geslapen. De kleintjes hebben deze rust nodig om te kunnen groeien.
Hun vacht begint te groeien als ze enkele dagen oud zijn en de oogjes openen zich op de 10e dag. Zijn de oogjes toch nog toe op de 14e dag of hebben de konijntjes moeite om ze open te krijgen, dan kan je altijd zelf proberen om te helpen. Kook hiervoor water en laat het afkoelen tot het lauw is. Neem een watje, maak het goed nat en wrijf voorzichig over de oogjes. Lukt dit niet of doe je het niet graag zelf? Neem dan gerust contact met ons op.

Vanaf de leeftijd van 14 dagen verlaten de konijntjes dus hun nest. Vanaf nu kan je de kleintjes af en toe beginnen te pakken om ze te socialliseren. Let wel op: deze diertjes zijn enorm levendig en zitten dus vol energie! Hou ze dan ook heel goed vast!

Eens ze 3 weken oud zijn, beginnen ze mee te eten met de mama en vanaf 4 weken zullen ze ook aan hardere zaken knagen. Rond 6 weken eten ze bijna uitsluitend hooi, groenvoer en speciaal konijnenvoer. Tot op 7 weken blijven ze wel zogen bij de mama.

Op 8 weken leeftijd mogen ze bij de moeder vertrekken.

Ziekten bij konijnen


Eén van de belangrijkste symptomen dat een alarmbel moet laten gaan als u een konijn heeft is: niet eten. Een konijn moet blijven eten om zijn spijsvertering goed opgang te houden.
Ook is het heel belangrijk dat je konijn keutels maakt. Vindt u amper keutels terug in het kot, neem dan zeker contact met ons!

Wat wijst nog op problemen?

  • diarree
  • vieze ogen en/of neus
  • knarsetanden
  • onrustig zijn
  • vuile mond/kin
  • scheef kopje, verlamde achterpoten
  • vuile, rode poep
  • jeuk, schilferige huid

Het Secundair Atonie Syndroom (SAS)


Wat is SAS?

Het Secundair Atonie Syndroom is een levensbedreigende situatie waarbij de darmen minder actief zijn of zelfs stilvallen doordat het konijn minder gaat eten. Het maagdarmkanaal wordt dan niet voldoende voorzien van vezels met SAS als gevolg.

Oorzaken?

Konijnen zijn erg gevoelig voor stress en pijn. Ook ander of slecht voer kan stress uitlokken. Hierdoor zullen konijnen minder, tot zelfs niet eten.

Stress
Ontstaat door onrust, ziekte, te weinig beweging, overlijden van hun vriendje, schrikken, slechte voeding, eenzaamheid, geen goede huisvestiging.

Pijn algemeen

Kies- en tandproblemen
Scheve tanden, te lange snijtanden of haken op de kiezen.

Myxomatose


Myxomatose is een virale ziekte en wordt voornamelijk verspreid door muggen, maar ook vlooien en vliegen kunnen het virus overbrengen. Komt je konijn in contact met een besmet wild konijn, dan loopt deze ook het gevaar om ziek te worden. Daarom is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen wilde konijnen in je tuin kunnen en al zeker niet bij je eigen konijnen!

Symptomen

Tussen de besmetting en het vertonen van de eerste symptomen zitten twee weken:

– verdikking van de oogleden, mond en anus
– verdikking van de oren + warm aanvoelen
– knobbelvorming (mildere vorm) of verdikking van de huid over heel het lichaam
– dikke pusachtige ooguitvloeiing
– snot uit de neus –> benauwdheid en hoorbare ademhaling
– longontsteking

Konijnen die hiermee besmet raken, zijn echt heel erg ziek!
Vaak eindigt deze ziekte ook met de dood…

Hoe myxomatose voorkomen?

Om je konijn te beschermen tegen deze ziekte kan er gevaccineerd worden! Dit is een belangrijke stap naar preventie toe aangezien de ziekte heel wat leed veroorzaakt en dodelijk is. Wij vaccineren vanaf de leeftijd van 6 weken en dit biedt gedurende 1 jaar bescherming.

Zoals eerder aangehaald in het ook belangrijk dat er geen wilde konijnen met je konijn in aanraking kunnen komen, maar hou dan ook rekening dat je beter geen groen aanbiedt aan je dier als je niet zeker bent dat het 100% veilig is (groenvoer dat in contact is geweest met besmette dieren, kan evengoed jouw dier besmetten). Hou ook het hok proper zodat er geen insecten worden aangetrokken.

Rabbit Haemorrhagic Disease (RHD)


Wat is RHD?

RHD is een heel besmettelijke en dodelijke ziekte onder de konijnen en wordt veroorzaakt door een calicivirus.
De ziekte werd voor het eerst waargenomen in China en is sinds de jaren ’80 ook in Europa aanwezig. Ook België en onze buurlanden worden niet gespaard.
Sinds eind december 2015 zijn er zelfs twee varianten: RHD1 en RHD2 waarvan RHD2 een mutatie is van het eerste virus.

Symptomen

Konijnen die besmet zijn met het RHD1 virus sterven gewoonlijk tussen de 24u à 48u na de besmetting.
Bij besmetting met het RHD2 virus zien we dat het ziekteverloop trager gaat en sterven de meeste konijnen pas na 3 à 5 dagen.

Wat merken we?

  • sufheid
  • niet meer eten en drinken
  • (acute) benauwdheid
  • koorts
  • knarsetanden of ‘schreeuwen’ van de pijn
  • bloedingen uit de neus

Meestal sterven de konijnen snel aan bloedingen die in het lichaam optreden. Vandaar ook de naam –> ‘haemorrhagic’ betekent bloed.

Toch kan het zijn dat er konijnen zijn die plots doodvallen zonder dat er maar dan ook iets aan te zien is.

Verspreiding?

Het virus verspreidt zich:

  • voornamelijk via de urine
  • door direct contact met besmette dieren
  • via stekende insecten, vnl. muggen
  • door indirect contact via de keutels en besmet materiaal (hokken, eet- en drinkbakje)
  • door indirect contact via de mens die het virus meeneemt aan de schoenzolen, via de kleding en via de handen
  • door het eten van besmet voedsel (gras en groenten voederen die besmet kunnen zijn met urine van wilde konijnen

Behandeling

Er bestaat geen specifieke behandeling voor RHD.
Het enige dat we kunnen doen zijn de symptomen behandelen door de dieren warmte te geven, ze aan een infuus te hangen, pijnstiller, vitaminen en antibiotica te geven.
Spijtig genoeg is de overlevingskans heel klein en sterven de meeste dieren die besmet zijn.

Heb je nog andere konijnen, zet ze dan meteen gescheiden van elkaar en maak alles goed schoon en ontsmet waar mogelijk!
Was ook heel goed je handen na het aanraken van een besmet konijn en verander liefst van kledij.

Voeder ook geen vers gras, hooi of groenten uit de tuin als je weet dat er wilde konijnen in de buurt rondlopen…

Vaccineren tegen RHD1 en RHD2

Voorkomen is beter dan genezen in dit geval! Gelukkig bestaat er dan ook een vaccin tegen deze vreselijke ziekte.

Vaccineren kan vanaf 6 weken.

 Appoint.be